Sedan april har polisen i Eskilstuna fått in 13 anmälningar där personer blivit rånade på sina elsparkcyklar under pågående färd, berättar Peter Bergkvist.

Elsparkcyklar nytt byte vid personrån: ”Både knivar och verbala hot”

Uppdaterad
Publicerad

När allt fler har elsparkcyklar har polisen i Eskilstuna fått en ny typ av brott att hantera – nämligen personrån där man tvingar till sig fordonen med verbala eller fysiska hot.

Totalt har Polismyndigheten i Eskilstuna sedan april fått in 13 anmälningar där främst ungdomar fått sina privata elsparkcyklar rånade under pågående färd, något som Eskilstuna-Kuriren var först med att rapportera.

– Det är en ökning från i princip ingenting, vi har inte haft de här elsparkcyklarna och framförallt inte i den här omfattningen i Eskilstuna, säger Peter Bergkvist, gruppchef inom mängdbrott på polisen i Eskilstuna.

Unga offer och förövare

Enligt polisen rör det sig främst om unga personer, både offer och förövare.

– Det har till och med skett genom grupptryck där flera gått på en ensam som står på cykeln, säger Peter Bergkvist.

Svåra att identifiera

Eftersom elsparkcyklar till skillnad från andra fordon saknar ramnummer eller annan märkning är det svårt för polisen att identifiera stulna fordon, menar Peter Bergkvist.

Inget annat ska ha stulits i samband med attackerna.

– Man skulle kunna tro det, men vi har inte kunnat se något sådant mönster.

Hör mer om elsparkcykel-rånen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.