Flera äldre har drabbats av fräcka bedragare och lurats på stora belopp. Foto: TT/Temabild

Flera äldre kvinnor utsatta för bedragare

Publicerad

Flera äldre kvinnor i Sörmland och Östergötland har sedan i fredags polisanmält att de blivit utsatta för fräcka bedragare.

En kvinna i 80-årsåldern från Strängnäs anmälde till polisen under lördagskvällen att hon blivit uppringd av en man som utgav sig för att representera hennes bank.

Utgav sig för att ringa från swish

Mannen påstod att någon gjort en överföring via swish från kvinnans konto och att han kunde hjälpa henne att få tillbaka pengarna, skriver polisen på sin hemsida.

Under samtalet, som ska ha pågått i uppemot två timmar, ska mannen ha lyckats lura till sig cirka 100 000 kronor.

Samma kväll tog polisen också emot samtal från två äldre kvinnor i Norrköping som utsatts för samma sak. Under ett telefonsamtal som pågick i flera timmar lyckades bedragaren, som utgav sig för att representera swish,  lura till sig 50 000 kronor från den ena kvinnan.

Också kvinnans jämnåriga väninna, som var på besök, ska ha blivit av med flera tusen kronor.

– Det här är nedriga brott. Man ringer och skapar ett förtroende hos de här personerna och så lurar man dem totalt, säger Monica Bergström, presstalesperson för polisen i region öst.

”Hantverkare” lurade 95-åring

Också en äldre kvinna i Eskilstuna har anmält att hon utsatts för bedragare. Det var under lördagen som kvinnan, som är i 95-årsåldern, kontaktade polisen och berättade att hon utsatts för en stöld.

Två män ska ha knackat på hemma hos kvinnan under fredagskvällen och utgett sig för att vara hantverkare. Hon släppte in dem och efter att männen lämnat bostaden igen så upptäckte kvinnan att hennes plånbok saknades.

Polisen har knackat dörr i området och även hållit förhör med 95-åringen och hennes anhöriga. Händelsen utreds som grov stöld.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

Visa
  • Lämna aldrig någonsin ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer