Foto: Tobias Sternhag / etunawebben.seVisa alla (4)
Visa alla (4)

Bränder i Eskilstuna – flera misstänks vara anlagda: ”Ser inga naturliga orsaker”

Publicerad

Räddningstjänsten fick rycka ut på ett flertal bränder under lördagen, däribland i tre soprum i samma område med entimmesintervaller. Räddningstjänsten ser inga naturliga orsaker bakom bränderna och polisen misstänker att flera var anlagda.

I Råbergstorp har tre soprum brunnit. Ett på Domaregatan 16:18, ett på Assessorsgatan 17:02 och ett på Lagmansgatan 18:47.

– De första två blev totalförstörda, men vid Lagmansgatan var boende ute snabbt med pulversläckare, säger Gunnar Henriksson, inre befäl på räddnignstjänsten.

Foto: Tobias Sternhag / etunawebben.se

Det har varit gräsbränder vid Långbergsskolan, Årbyskolan, Skiftingehus skola och Edvardslundsskolan.

– Vid Edvardslundsskolan har det brunnit i en slänt, en större brand på ett par hundra kvadratmeter. I Torshälla var det en gräsbrand i närheten av ett villaområde, så där har det varit oro, säger Gunnar Henriksson.

Foto: Tobias Sternhag / etunawebben.se

”Ser inga naturliga orsaker”

– Gräsbränderna ser vi inga naturliga orsaker till, inte heller i soprummen. Ett soprum skulle kunna börja brinna av att någon glömt en fimp i soppåsen, men inte såhär – med en timme emellan varje, det är för tätt. Om det hade varit slumpen hade vi sett detta hända för jämnan, fortsätter Gunnar Henriksson,  inre befäl på räddnignstjänsten.

Misstänks vara anlagd

Branden i terrängen vid Skiftingehus misstänks vara anlagd och en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet genom brand har upprättats av polispatrullen.

– Det har varit några bränder, men inget som verkar ha varit av större dignitet. Det finns en anmälan upprättad för skadegörelse genom brand efter branden i ett soprum på Lagmansgatan. Mer kan jag inte kommentera, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen i Region Öst.

Foto: Tobias Sternhag / etunawebben.se

Flera bränder under kvällen

På lördagskvällen fick räddningstjänsten in ytterligare larm om bränder. Det var strax innan 21.30 som räddningstjänsten ännu en gång fick rycka ut till Edvardslundsskolan där det brann i en container. Drygt en timme senare kom ett larm om en brand i ett sophus på Domaregatan.

Polisen har upprättat två anmälan om skadegörelse genom brand efter händelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer