Elva personer fick lindriga rökskador efter en lägenhetsbrand i Skiftinge. Foto: Lundh Media

Elva personer till sjukhus efter lägenhetsbrand

Publicerad

Fyra vuxna och sju barn fick föras till sjukhus efter en lägenhetsbrand i Skiftinge på tisdagskvällen. Ett 70-tal personer evakuerades inledningsvis, men flera har nu kunnat återvända till sina hem.

Räddningstjänst och polis larmades till Karl Hovbergsgatan vid 17.40 på tisdagskvällen där det var en fullt utvecklad brand i en lägenhet på bottenvåningen i ett trevåningshus.

Lägenheten totalförstörd

– Vi har släckt branden och ventilerat ut rök och nu håller vi på och tittar på hur det ser ut i lägenheterna, säger Gunnar Henriksson, inre befäl vid räddningstjänsten i Eskilstuna.

Den brandhärjade lägenheten är totalförstörd, och både trapphuset och lägenheten ovanför är rökskadade.

Ett tiotal personer till sjukhus

Polisen kom till platsen för att bistå räddningstjänsten, och man upprättade avspärrningar. Man evakuerade till en början också de boende i tre av husets fyra trappuppgångar, till att börja med till en uppsamlingsplats utanför fastigheten.

– Det handlar om totalt 70 personer, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

– Det är ett tiotal personer som fått följa med till sjukhuset, säger Gunnar Henriksson.

Enligt en bulletin från Mälarsjukhusets akutmottagning handlar det om elva personer. Samtliga mår nu under omständigheterna väl.

Under kvällen har de boende i två av trappuppgångarna kunnat återvända till sina hem. Men sex lägenheter i en trappuppgång är fortfarande evakuerade.

Foto: SVT Design

Kommunen kopplades in för att ta hand om de boende i den brandhärjade fastigheten.

– Vi har mobiliserat socialjouren som varit på plats för att hjälpa dem som behöver någonstans att bo tillfälligt, berättar Thure Morin, tjänsteman i beredskap på Eskilstuna kommun.

Socialjouren tar också hand om de personer som vårdats på sjukhus.

– Vi har fått besked om att de personer som fick lättare rökskador är färdigbehandlade på sjukhuset, så socialjouren kommer att söka upp dem där och hjälpa dem att hitta någonstans att bo, berättar han.

Brandorsaken har ännu inte fastställts.

– Eftersom vi i nuläget inte vet hur branden startat utreder vi den som mordbrand, säger Monica Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer