Anna-Karin Wahlgren från Nyköping vaknade av skalvet inatt. Foto: TT/privat

Flera Sörmländska familjer på plats i Kos

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt skalv med magnituden 6,5 har skakat delar av Turkiet och Grekland. Omkring 100 rapporteras skadade och siffran ser ut att stiga. Familjen Hazis från Hälleforsnäs och familjen Wahlgren från Nyköping blev båda väckta mitt i natten av skalvet.

Skalvet inträffade vid 01.30-tiden, lokal tid, sydväst om den turkiska turistorten Marmaris och nära den grekiska ön Kos. På ön befinner sig bland annat familjen Hazis från Hälleforsnäs.

– Vi vaknade av skalvet och visste ju inte alls vad som hände. Man funderade ju på om man fortfarande sov och om det var en marddröm. Det skramlade massor och det kändes lite som att man satt i en bil som tvärbromsa och sladdade runt, säger Lena Hazis från Hälleforsnäs som är på semester på Kos med familjen.

LÄS MER: Gör så här om du befinner dig i området

”Gick inte ens att gå”

En annan familj från Sörmland som befinner sig på Kos är familjen Wahlgren från Nyköping.

– Min första tanke när jag vakna av skalvet var att jag måste få ut mig själv och barnen ur rummet. Men vi kunde inte röra oss. Till och börja med så var det bäcksvart då all el var utslagen i hotellet men sen skaka det så mycket så man kunde inte ens röra sig. Man flög bara runt omkring och saker föll ner från hyllor. När det väl la sig så kunde vi komma ut och ta oss till hotellreceptionen, säger Anna-Karin Wahlgren.

LÄS MER: Runt 1.500 svenska turister på Kos efter jordskalvet

Funderar på att åka hem

För familjen Hazis så hade man planerat sedan innan att åka hem idag och de hade lyckats ta sig till flygplatsen för att ge sig av. Wahlgren har dock flera dagar kvar på semestern men överväger nu att åka hemmåt.

– Barnen vill ju hem. Vi vet ju inte om skalven inatt var toppen av allt och det nu lugnar ner sig eller om det kommer mer. Det ska ju vara flera efterskalv men frågan är ju hur allvarliga de blir, säger Anna-Karin Wahlgren.

Båda familjerna ska förhållandevis må bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.