Under torsdagen häktades två sörmlänningar som greps under operation Trojan Shield. Foto: Robin Persson/SVT

Operation Trojan Shield: Två sörmlänningar häktade misstänkta för grova narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen har det ägt rum flera häktningsförhandlingar i Nyköpings tingsrätt med koppling till operationen ”Trojan Shield”. Två sörmlänningar har nu häktats misstänkta för brott.

Hittills har nio personer begärts häktade i Nyköpings tingsrätt. Bland torsdagens förhandlingar fanns en man i 30-årsåldern, bosatt i Trosa kommun, samt en kvinna i 30-årsåldern från Nyköpings kommun. Båda greps i måndags och har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott.

– Min klient förnekar brott och har ingen kännedom om det som läggs honom till last, säger UllaBella af Klercker som företräder den häktade mannen.

Bland torsdagens häktningsförhandlingar fanns även en kvinna och flera män bosatta i Stockholmsområdet. Hittills har samtliga häktats misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott samt grovt narkotikabrott. Den sista förhandlingen för dagen hålls vid 15:30.

Fortsätter på fredag

Under fredagen kommer ytterligare två häktningsförhandlingar äga rum i Nyköping. Bland dem finns en man i 35-årsåldern från Nyköping, som greps i Umeå. Även han är misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott.

– De är alla inom ramen för den här insatsen, säger polismästaren Johan Levin, som ansvarat för insatsen i polisregion Öst.

Brotten ska ha begåtts under våren 2021 på okänd plats i Sverige.

Strängnäsbo häktad

Under onsdagen häktades även en man från Strängnäs misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen greps under måndagen, vid samma tidpunkt som flera andra fall med anknytning till ”Trojan Shield”.

Sammanlagt har 16 länder världen över ingått i insatsen som gått under namnet Trojan Shield/OTF Greenlight. I Europa har arbetet letts av Sverige och Nederländerna i samarbete med Europol. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer