• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

David Wingren och hans familj var med om en chockartad upplevelse, när deras bil blev påkörd av ett landande flygplan. Brädorna som var lastade på biltaket slets loss och hamnade i diket. Foto: Privat

Bil träffades av flygplan – familj centimetrar från döden

Publicerad

David Wingren var med sin familj bara centimetrar från döden när ett mindre flygplan skulle landa på Vängsö flygfält i närheten av Gnesta i Sörmland. Planet fick problem och tappade höjd alldeles för fort, och ett landningshjul träffade familjens bil.
Han skriver på sin Facebooksida: ”Nu är vi tacksamma att vi lever. Vi har krockat med ett flygplan. Jodå.”

Det var i tisdags eftermiddag olyckan hände. På en mindre väg bredvid flygfältet körde tidigare Sandvikenbon David Wingren, som numera bor i Mariefred.

David Wingren skriver på Facebook: ”Vi skulle passera nejdens flygfält och körde lite långsammare och försiktigare än vanligt med tanke på lasten på taket. Vi noterar att ett flygplan är på väg in över fälten för att landa på landningsbanan. Ett plan som det visar sig kommer in alldeles för lågt.”

LÄS MER: Flygplan landade på bil utanför Gnesta

”Jag kunde ha bromsat, men hade bilar bakom och ville inte riskera att virket blev utsatt för onödig inbromsning. Och visst, planet flög ju lite lågt, men nog kommer det högt över … eller?”, skriver David Wingren.

”Svårt att prata om det”

När SVT nyheter Gävleborg pratar med David Wingren på onsdagsförmiddagen så är han fortfarande chockade efter händelsen.

– Jag känner att det är svårt att prata om det här just nu, så jag hänvisar till min Facebooksida, där jag har beskrivit vad som hände, säger han.

Där beskriver han hur det blev en fruktansvärd smäll när planet slår i bilens vänstra sida, och hur det yr glassplitter från en krossad bilruta.

”Jag är säker på att planet störtat och personer är antingen döda eller svårt skadade. Men icke. Tack vare att hjulet lossnade har planet fortsatt sin bana in på flygfältet och de två piloterna kan oskadade gå ur planet några hundra meter bort”

Ingen allvarligt skadad

David Wingren beskriver också att ingen av de tre som fanns i bilen fick några allvarligare skador, men att de naturligtvis var rejält omskakade efter händelsen. Det var ett mindre flygplan av fabrikatet Piper, med plats för fyra personer, som träffade bilens takräcke med våldsam kraft.

”Och jag inser att om planet kommit in 10-15 cm lägre hade jag fått landningshjulet rakt i huvudet. Då hade ingen airbag i världen hjälpt” skriver David Wingren på sin Facebooksida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer