Kulturfesten Folk och kultur är igång – hör vad du inte får missa

Publicerad

För andra året i rad anordnas det kulturpolitiska konventet Folk och kultur i Eskilstuna. Projektledare Linde Sjöstedt ser fram emot fyra fullspäckade dagar med många möten och samtal.

– Hit kommer folk från hela landet för att diskutera kulturpolitik, uppleva konst och berätta om sina verksamheter på olika sätt. Det är en mötesplats, en mosaik av upplevelser och olika tankar och funderingar om kulturen och dess roll i samhällsutvecklingen, säger projektledare Linde Sjöstedt.

Ett bredare perspektiv

Evenemanget drog igång under onsdagen och pågår fram till lördag. Nytt för i år är att man har bjudit in de nordiska grannländerna att delta. Bland annat anordnas ett seminarium av Nordiska Ministerrådet om #metoo och hur det tog form i de olika länderna.

– Vi kommer även att ha en Nordisk Paviljong på utställartorget där det kommer vara uppemot tio olika nordiska organisationer som ställer ut. Det blir som en utblick till våra grannländer för att se vad som händer där. Kultur är kärnan i all nordiskt samarbete.

Räknar med 2000 besökare

Folk och kultur äger rum i Eskilstuna Sports Arena i Munktellstaden. Det går att anmäla sig till konventet och betala för att vara med på olika seminarier och programpunkter. Under hela veckan är det dock fri entré till utställartorget och på lördagen är även alla seminarier och föreställningar kostnadsfria.

– Under lördagen hoppas vi att det blir som en stor folkfest, säger Linde Sjöstedt.

Förra året kom det drygt 2000 besökare till Folk och Kultur, och Linde Sjöstedt hoppas på ännu fler besökare i år.

Vad ser du mest fram emot?

– Att det är så många olika människor som möts och lyfter kulturens roll i samhället för allas rätt att uttrycka sig och den konstnärliga friheten. Årets alla programpunkter vittnar om kulturdebattens kraft och nödvändighet, och jag tror att det är bra att vara ett land som vill utvecklas och satsa strategiskt på kultur.

Hör projektledaren Linde Sjöstedt berätta vad du inte får missa i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer