Under hela 2018 var Folktandvårdens intäkter för frisktandvårdsavtal över en miljard kronor. Foto: TT

Frisktandvårdsavtal för en miljard tecknades förra året

Uppdaterad
Publicerad

Närmare en miljon svenskar har tecknat frisktandvårdsavtal och Folktandvårdens intäkter för avtalen ökar. Detta även i regioner där antalet patienter som har försäkringen minskat.

Under hela 2018 var Folktandvårdens intäkter för frisktandvård över en miljard kronor. Avtalen är en slags försäkring där patienten betalar en viss avgift varje månad där undersökning och behandling ingår. Avgiften bestäms utifrån patientens munhälsa, ju högre risk för behov av fyllningar och andra lagningar, desto högre månadsavgift. Intäkterna har ökat för att täcka upp för verksamhetens kostnader.

Hamnar i högre riskklass

Nationellt har antalet avtal ökat de senaste åren, men i flera regioner har det minskat. Region Stockholm, Örebro län, Östergötland och Västmanland är några exempel på regioner där antalet avtal ökat de senaste åren, liksom intäkterna. Men i bland annat Region Uppsala, Gävleborg och Sörmland har antalet patienter med frisktandvård minskat. Trots det ökar Folktandvårdens intäkter även här allt mer, då priserna höjts i vissa riskklasser.

– Vi gör en prognos för hur stor risk det är att fyllningar, kronor eller bryggor går sönder. De patienter som varit med länge, deras fyllningar blir mer slitna och risken för att de ska gå sönder ökar hela tiden, säger Christer Stenvinkel, vårdutvecklingschef för Folktandvården Sörmland.

Flera orsaker till uppsägning

Sörmland är den region i Sverige med högst andel patienter med frisktandvårdsavtal. Drygt hälften av alla patienterna här har tecknat en försäkring. Men varje år säger ett tusental patienter upp avtalen.

Christer Stenvinkel menar att det beror på flera saker. Dels på att den fria tandvårdsåldern höjts nationellt till 23 år och dels på att en del patienter helt enkelt inte vill ha avtalen längre. En del flyttar och en del avtal säger Folktandvården upp på grund av att patienten misskött sig. I andra fall tycker patienten att det är för dyrt.

– Det kan vara så att att vi gjort en prognos att det finns en risk för att fyllningar går sönder. Sedan har de inte gjort det under en period, då kan man tycka att det är för dyrt att ha frisktandvård. Å andra sidan om man ser det på lång sikt visar de studier vi gjort att det jämnar ut sig när man väl behöver få behandling.

Ska förbättra informationen

Folktandvården arbetar på att bli bättre på att informera kring vilken avgiftsklass patienten hamnar i. I nuläget får patienten i de flesta fall information individuellt, då det saknas specifikationer kring de olika grupperna i till exempel informationsbroschyrerna som skickas ut.

– Vi har försökt med det, men det har visat sig vara ganska svårt för det är ner på individnivå vi kommer. När det gäller den individuella informationen kan vi säkert bli bättre. Det jobbar vi på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.