Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carina Johnsson, klubbhuschef Fontänhuset Nyköping. Foto: Peter Widén

Verksamhet för psykiskt funktionsnedsatta kan tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Nyköping vill minska anslagen till Fontänhuset kraftigt nästa år. Fontänhuset bedriver verksamhet för psykiskt funktionsnedsatta, och oppositionen är kritisk till nerdragningarna.

Fontänhuset i Nyköping, som bedriver verksamhet för psykiskt funktionshindrade, väntas få sitt kommunala bidrag sänkt med 400 000 kronor nästa år. Nyköpings kommun anser att verksamheten har varit för dyr, och oppositionen rasar mot neddragningen.

– Vi är starkt kritiska till den här sänkningen som den socialdemokratiska ledningen i Nyköpings kommun tänker göra. Det här kommer få förödande konsekvenser för en välfungerande verksamhet där väldigt många människor får hjälp, säger Marie Gilstig, 2:e vice ordförande vård- och omsorgsnämnden.

Verksamheten kan läggas ner

Enligt klubbhuschefen är det oroligt bland medlemmarna i Fontänhuset.

– Det är oroligt för oss alla, vi måste flytta ifrån det här huset. Men priserna är inte billiga om man ska ha en likvärdig verksamhet. Eller om personal ska bort, vi är ju bara fyra, då blir vi tre. Så verksamheten kommer inte att fungera, säger Carina Johnsson, klubbhuschef Fontänhuset Nyköping.

Vill fortsätta som förut

Sofia Amloh (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden och håller inte med om att kvaliten riskerar att försämras.

– Vi vill ha kvar Fontänhuset precis som den fungerande verksamhet det är idag och för hela tiden en dialog i frågan. Vi har tittat på flera möjliga lokaler som ska kunna passa verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer