Foto: Arkivbild

Föräldrar anmäler våld och hot i lågstadieklass

Publicerad

Elever i lågstadiet på en skola i Eskilstuna kommun ska ha utsatts för våld och hot i skolan under mer än ett års tid. Nu har föräldrarna gjort en anmälan till Skolinspektionen.

Enligt anmälan har eleverna av klasskamrater utsatts för slag, sparkar, hot, huvud i toaletten och strypgrepp, bland annat.

Föräldrarna skriver till Skolinspektionen att de åtgärder som skolan vidtagit inte varit tillräckliga.

Ser allvarligt på situationen

Skolans rektor är medveten om problematiken.

– Vi tar situationen på största allvar och vi har ett pågående arbete kring frågan som helhet, i nära dialog med vårdnadshavare och förvaltning. Det är ett långsiktigt arbete, och det är också mycket som hänt som är positivt, säger rektorn.

Lämnat över till kommunen

Föräldrarna uppger i sin anmälan att skolledningen hänvisat till det fria skolvalet och till skolbyte om föräldrarna inte är nöjda med deras åtgärder.

­- Det är taget ur sitt sammanhang. Visst har vi ett fritt skolval, men vi jobbar ju för att det ska vara så bra som möjligt på vår skola. Vårt syfte är inte att de ska byta skola, säger rektorn.

Skolinspektionen har nu lämnat anmälan vidare till Eskilstuna kommun för utredning och eventuella åtgärder. De förutsätter också att kommunen tar kontakt med föräldrarna som gjort anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.