Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingrid Engdahl, docent i barn- och ungdomsvetenskap, är kritisk till att det finns kommuner som stänger av barn från förskolan. Foto: SVT och Andreas Hillergren/TT

Föräldrar betalar inte förskoleavgiften – barn stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Fem av nio kommuner i Sörmland stänger av barn när föräldrar inte betalat förskoleavgiften. Det visar en enkätundersökning som SVT Sörmland gjort.

Att det finns kommuner som stänger av barn från förskolan är något som Ingrid Engdahl, docent i barn- och ungdomsvetenskap, länge varit kritisk till.

– Jag tycker att det är helt fel. Barn som lever med föräldrar som har en utsatt situation drabbas i första hand och det är extra olyckligt för de behöver ju förskolan särskilt väl, säger hon.

”Har en generös hållning”

Katrineholm är en av de fem kommuner som svarat ja på frågan om man stänger av barn från förskolan om föräldrarna inte betalat förskoleavgiften. Kommunen skickar först ut en påminnelseavgift till vårdnadshavaren och betalas inte den tas ett beslut om att platsen ska sägas upp.

– Vi har en generös hållning, säger Jörgen Rüdeberg, biträdande förvaltningschef i Katrineholms kommun.

Måste finnas konsekvenser

Kommunen menar att det måste finnas någon form av konsekvens om man inte betalar.

– Några få blir ju av med platsen. Det finns också en möjlighet för rektorn i förskolan eller rektorn i skolan att besluta att eleven får ha platsen kvar utifrån särskilda skäl, säger Jörgen Rüdeberg.

Tog bort regeln

Strängnäs är en av fyra kommuner i länet där man resonerar annorlunda. Här har barn tidigare riskerat att förlora sin förskoleplats, men när förskolereglerna gjordes om i början av december togs den gamla regeln bort.

– Vi ville ha ett högre barnperspektiv och sen tittar vi också på barnkonventionen som blir lag efter årsskiftet och då tycker vi att det inte alls rimmar med det, säger Carina Lindqvist, förskolerektor i Strängnäs.

Barnkonventionen blir lag

Enligt skollagen har barn som fyllt tre år rätt till avgiftsfri förskola med 525 timmar per år, alltså 15 timmar per vecka. Men yngre barn riskerar att förlora sin plats om förskoleavgiften inte betalas.

I och med att barnkonventionen blir lag från och med nästa år tror Ingrid Engdahl att kommuner kommer få det svårt att säga upp ett barns förskoleplats på grund av att föräldrarna inte betalat avgiften.

– Då blir barnens ställning starkare. De blir egna juridiska personer med rätt att föra egen talan i domstol, säger hon.

Säger ni upp förskoleplatsen om den inte betalas?:

Visa

Katrineholm: Ja

Gnesta: Ja

Vingåker: Ja

Trosa: Ja

Flen: Ja

Nyköping: Nej

Eskilstuna: Nej

Strängnäs: Nej

Oxelösund: Nej

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer