Veterinären skrev ut läkemedel till hästar utan att ha undersökt dem. Enligt Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård har det lett till att en häst fick avlivas. Foto: TT

Förbjuds ha hästar efter upprepad vanvård

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna i Sörmland förbjuds att ta hand om hästar. Beslutet har fattats av länsstyrelsen, som också skriver att beslutet gäller tills vidare.

Det framgår av beslutet att brister i hästhållningen har pågått en längre tid. Det handlar bland annat om otillräcklig mockning, avsaknad av torr och ren liggplats och för låg takhöjd. Dessutom har hästarna stått inne flera dagar utan utevistelse.

Får inte äga eller sköta

Förbud av det här slaget kan göras tillfälliga, men i det här fallet har länsstyrelsen valt att det ska gälla tillvidare. Mannen och kvinnan får enligt beslutet inte utfodra, sköta, arbeta med, äga eller ha ”ett faktiskt inflytande över hanteringen av häst”.

Hästarna ska bort

De måste göra sig av med hästarna inom två månader och får därefter inte ha någon kontakt med dem.

Mannen och kvinnan har bland annat sagt att de tycker att det pågår en hetsjakt mot dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.