Flens kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Lurade kommunen på miljonbelopp – före detta anställd i Flen döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En före detta kommunanställd man i Flen döms till två års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Detta efter att han satte in kommunens pengar på sitt eget och närståendes konton.

Mannen som valde att avsluta sin anställning på Flens kommun under 2019 har vidgått att han gjort ett stort antal insättningar på egna konton och på närståendes konton. Genom att ändra på bankkonton gick pengar, som egentligen skulle betalas ut i form av ekonomiskt bistånd, till honom själv och andra personer som stod honom nära.

2,5 miljoner kronor

De ursprungliga mottagarna av pengarna var i flera fall personer som flyttat från kommunen och inte avslutats på korrekt sätt i kommunens system. Eller så handlade det om dubbla utbetalningar till personer och rent fejkade underlag.

Sammanlagt handlar det om 163 överföringar och den totala summan som stals från kommunen landade på runt 2,5 miljoner kronor.

Greps utomlands

Den nu dömde mannen flydde från polisen när han blev kontaktad första gången och var sedan anhållen i sin frånvaro. Han greps så småningom i ett annat land.

Nu döms han till två års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Han ska dessutom betala drygt 2,5 miljoner, samt ränta på beloppet, i skadestånd till Flens kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.