SVT Foto: SVT

Förening ska rädda mjölkbönderna

Uppdaterad
Publicerad

De låga priserna gör att landets mjölkbönder går på knäna. Därför har nu Svenska mjölkbönder startat en ekonomisk förening med målet att själva göra affärer direkt med handeln.

– Vi räknar med att gå med. Det känns som ett desperat hopp, något konkret som kanske kan lyfta vår verksamhet och skapa lite framtidstro, säger Per Andersson, mjölkbonde i Stjärnhov.

Enligt föreningen Sveriges mjölkbönder kostar det mer för en bonde att producera en liter mjölk än vad den får betalt av mejeriföretaget. Detta i takt med en ökad konkurrens från utlandet och stränga regler för djurhållning i Sverige gör att landets mjölkbönder lider.

– Vi försöker tricksa med det mesta. Man kör med grejer för länge, underhåller inte som man ska och många har utländsk arbetskraft. Vi jobbar dessutom alldeles för mycket och tar ut för lite i lön, säger Per Andersson.

Affärer direkt med handeln

Det är med denna bakgrund som Sveriges mjölkbönder nu har startat en ekonomisk förening, Glada bondens ekonomiska förening. Tanken är att den just ska göra den svenska bonden lite gladare. I stället för att sköta sina affärer med mejerier är nu planen att börja sälja sina produkter direkt till handeln och få någon krona extra i fickan då en mellanhand försvinner.

En inbetalning 40.000 kronor är kravet på bönderna som vill gå med i samarbetet. Pengarna är ett riskkapital och kommer att bli en insats i den nya föreningen. Det hela kan dock innebära att produkterna i slutändan även kostar någon krona mer i butiken, men att det skulle vara något problem hos konsumenterna tror inte mjölkbönderna.

– Den svenska bonden är ett  bra varumärke, säger Per Andersson.

Men den nya ekonomiska föreningen innebär på kort sikt inte att bönderna helt och hållet lämnar stora mejerier som till exempel Arla. Utan till en början delas produkterna mellan mejerierna och handeln, bland de bönder som valt att gå med.

”Kan inte sluta”

Från Arlas sida menar ordföranden Åke Hantoft att han har respekt för att Svenska mjölkbönder startar en ekonomisk föreningen, när läget är så pressat som nu. Men han hänvisar också till tryggheten att som Arla-bonde veta att man alltid får mjölken såld.

Men Per Andersson hoppas alltså på den nya ekonomiska föreningen och menar att det inte går att fortsätta som det ser ut nu.

– Vi kan ju inte sluta, för det går inte att sälja en sådan här produktion. De som kan sluta slutar, de som inte kan sluta blir kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer