Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Pressbyrån i Eskilstuna påverkas av den nya lagen och varför handlaren Fredrik Bondesson välkomnar den.

Nu får unga inte längre köpa vitt snus – välkomnas av handlare i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndagen är det olagligt att sälja tobaksfria nikotinprodukter, som vitt snus, till personer under 18 år. Den nya lagen välkomnas av handlaren Fredrik Bondesson i Eskilstuna.

– Den är väldigt bra, vi ska inte uppmana unga till något så vanebildande, säger han.

Det betyder bland annat att man måste göra en anmälan till kommunen för att få sälja produkterna och dessutom ha en skylt som visar på förbudet.

Påverkar flera områden

Lagen röstades igenom i slutet av juni och trädde i kraft på måndagen, den 1 augusti. Den innehåller bestämmelser om produktanmälan, produktkrav, försäljning och marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter, bland annat så kallat vitt snus.

Nya skyltar

På Pressbyrån i Eskilstuna har man full koll på att den nya lagen träder i kraft och de har vidtagit nödvändiga åtgärder för att få fortsätta sälja produkterna.

– Anmälan till kommunen är gjord sedan en månad tillbaka och skyltar är uppsatta, säger Fredrik Bondesson, köpman på Pressbyrån i Eskilstuna.

Vana att be om leg

Han menar dock att det inte förändrar något i deras sätt att arbeta. Att till exempel be snusköpare om legitimation är tvärtom något som de har gjort sedan produkterna började saluföras.

– Vi har haft 18-årsgräns sedan det vita snuset kom. I osäkra fall ber vi om legitimation. Kunderna är vana vid att visa legitimation när de är under 25 år, säger Fredrik Bondesson.

Hör i klippet vad butiksinnehavaren Fredrik Bondesson tycker om den nya lagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.