Lotta Brangefält, universitetsadjunkt vid Mälardalens högskola i Västerås, förklarar riskerna som dagens barn står inför i framtiden om de inte rör på sig mer. Foto: SVT

Forskare: Därför ska du inte skjutsa ditt barn till skolan

Uppdaterad
Publicerad

På 70-talet gick eller cyklade nästan alla barn till skolan. Idag är det bara knappt hälften av barnen som gör det, enligt en undersökning. Istället är det många som för skjuts av sina föräldrar.
– Föräldrar måste förstå att de gör barnen en björntjänst, säger sjukgymnasten Lotta Brangefält.

Att gå eller cykla till skolan kanske inte förbättrar barnens kondition, men det finns många andra fördelar med det.

– Man får ett starkare skelett och en mycket större genomblödning i hjärnan. Forskning har visat att om man tar en promenad så tänker man mycket bättre direkt efteråt, säger Lotta Brangefält, sjukgymnast och universitetsadjunkt vid Mälardalens högskola.

”Föräldrarna bromsar”

Knappt hälften av barnen går eller cyklar till skolan enligt en undersökning som försäkringsbolaget If gjorde 2014. Var tredje skolbarn åker kollektivt och två av tio får skjuts med föräldrarna i bil.

Att så många barn idag får skjuts till skolan beror dels på föräldrarnas bekvämlighet, dels att det finns en oro bland föräldrarna om att barnens väg till skolan kan vara farlig.

Men det här har börjat uppmärksammas. I exempelvis Luleå pågår stora forskningsprojekt som syftar till att få föräldrar att inse vikten av att deras barn rör på sig.

– Man har tittat på sju till tioåringar och sett att de gärna tar sig själva till skolan, men att det är föräldrarna som bromsar. De är rädda både vad gäller trafiksäkerhet och att det kanske kan hända ett överfall på vägen, säger Lotta Brangefält.

Bra kondition ger bättre trafiksäkerhet

Hur barnen tar sig till och från skolan beror alltså på föräldrarnas inställning och egna vanor och Lotta Brangefält menar att det gäller att börja i tid.

Om barn och ungdomar dessutom tränar så att de får bättre kondition kommer de att klara sig bättre ute i trafiken.

– Studier i en virtuell miljö har visat att barn som har bra kondition är bättre på att klara olika störningsmoment. Att de exempelvis är mer uppmärksamma på bilar som kommer, även när de tittar ner i mobilen, än de barn som har sämre kondition, säger Lotta Brangefält.

Forskningen säger att det bästa för barn och ungdomar är att de rör sig 40 minuter per dag med en genomsnittlig puls på 150 slag per minut. Detta ökar konditionen.

– För att uppnå det behöver man inte springa järnet av sig men man behöver bli lite varm och svettig. Promenad räcker alltså ofta inte, säger Lotta Brangefält.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer