Det var på den här badplatsen i Borsökna, innanför bryggan, som tvååringen upptäcktes flytande. Foto: Privat/SVT

Tvååring hittades flytande på mage under förskolans badutflykt

Uppdaterad
Publicerad
En tvåårig flicka hittades flytande med ansiktet under vattnet i samband med en badutflykt med en förskola i Eskilstuna. Solbadare på stranden kan ha räddat flickans liv.

Det var den 20 juli som två pedagoger och sex förskolebarn från Stenby förskola åkte på utflykt till västra Borsökna för att bada i sjön.

Men för ett av barnen, en tvååring, höll badutflykten på att sluta på allra värsta sätt.

Föll under vattnet ljudlöst

Trots att en pedagog stod på bryggan och höll uppsikt kunde barnet försvinna i det grunda vattnet utom de anställdas synhåll.

Ett vittne, en man som var på stranden med sin familj, berättar att han upptäckte flickan flytande på mage med armarna utåt. Han gjorde en av pedagogerna på stranden uppmärksam på flickans belägenhet, varpå barnet snabbt plockades upp.

Den lilla flickan hostade och verkade omtöcknad innan hon vaknade till, enligt mannen.

– Jag har aldrig sett en person vara på väg att drunkna tidigare och jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle gå till på det sättet. Det var grunt vatten, bara upp till knähöjd på mig. Och det skedde helt tyst, berättar han.

Händelsen anmäld

Tillbudet har anmälts till Skolinspektionen av barnets förälder. Pappan är kritisk till, vad han upplever som, bristande information från förskolans sida.

– När jag fick höra att något hänt kastade jag mig direkt i bilen och åkte till förskolan, säger flickans pappa till SVT Nyheter Sörmland.

– Men jag tyckte inte jag fick någon ordentlig förklaring till vad som inträffat, varför mitt barn varit under vattnet, så jag bestämde mig för att åka ner till stranden och prata med folk som kanske hade sett något. Då fick jag veta att hon räddats av några på stranden, men ingen hade berättat det för mig på förskolan.

Enligt pappan hade varken han eller barnets mamma informerats om att dottern skulle på badutflykt med förskolan under dagen.

”Gjort vad man förväntas göra”

Förskolechef Leif Edeborg bekräftar att ett litet barn hamnat under vattenytan i samband med en badutflykt. En tillbudsrapport har skrivits och den har han tagit del av.

Han säger dock att en pedagog hela tiden stod i vattnet när tillbudet inträffade.

– En pedagog stod i det grunda vattnet med barnen, medan en annan stod på bryggan och hade översikt. Så man har gjort vad man förväntades göra. Men det var svårt att förutse att det skulle gå så här.

Barnet kördes av sin förälder till akuten efter händelsen. I anmälan står det att barnet hade fått i sig stora mängder vatten. Det är dock inte Leif Edeborgs bild.

– Enligt pedagogerna hostade och snorade barnet. De kollade att allt var okej och ringde även 1177 för att rådgöra. Därefter lekte och åt barnet precis som vanligt.

– Men en incident har inträffat och utredningen får nu visa om vi i fortsättningen ska åka ut med barn och bada.

Flickans pappa menar att han inte fått någon ordentlig förklaring till hur tillbudet kunde ske?

– Som vanligt i sådana här situationer blir personer chockade. Det ska ha uppstått en dialog där man inte nådde fram till varandra. Då åkte han ner till badet.

Kunde inte simma

Mannen som blev vittne till händelsen är särskilt kritisk till att en av pedagogerna i gruppen, enligt egen utsago, inte var simkunnig.

– Hon berättade att hon var rädd för vatten och aldrig hade lärt sig simma. För mig är simkunnighet ett grundkrav för den som ska ut och bada med små barn, säger han.

Den 22 augusti ska barn- och utbildningsförvaltningen ha lämnat sitt svar om det inträffade till Skolinspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer