Förskoläraren Kicki Lindstrand: ”Det är omöjligt att räcka till 24 barn på tre personer” Foto: SVT

Förskoleupproret larmar om pressat läge

Uppdaterad
Publicerad

Gruppen Förskoleupproret kräver nu bättre arbetsvillkor inom förskolan. En stor manifestation ska hållas den 26 maj, bland annat på Fristadstorget i Eskilstuna.

Gruppen Förskoleupproret, som funnits sedan 2013 har tagit ny fart. Den här veckan släpptes 1 500 berättelser om tuffa arbetsvillkor från förskolor över hela landet, under hashtaggen #pressatläge.

En anonym förskollärare i Eskilstuna beskriver förskolan som ”ett sjunkande skepp”.

Kicki Lindstrand är initiativtagare till det lokala Förskoleupproret i Eskilstuna. Hon upplever inte att politikerna lyssnar på deras beskrivning av verkligheten.

”Omöjligt att räcka till”

Kicki Lindstrand arbetar själv i förskolan och ser problemen på nära håll. Men hon ser dem även som förälder med egna förskolebarn.

– Jag vet att pedagogerna gör så gott de kan, men jag vet också att det är omöjligt för tre personer att räcka till för 24 barn.

Förskoleupproret vill framför allt se mindre barngrupper och högre personaltäthet i förskolan.

Jari Puustinen (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden menar att man redan har en bra personaltäthet i förskolan. Och han känner inte igen bilden av förskolan som ”ett sjunkande skepp”.

– Vi jobbar jättemycket med den här verksamheten, vi har nöjda barn och föräldrar, och vi har fått ner sjukskrivningarna. Visst har vi vissa enheter där vi har tung belastning, det blundar vi inte för. Men jag delar inte den bilden de målar upp kring vår förskola, säger han.

Manifesterar på Fristadstorget

Förskoleupproret och kampanjen #pressatläge planerar nu en en stor manifestation den 26 maj på olika håll i landet, bland annat på Fristadstorget i Eskilstuna.

– Dit är alla välkomna, alla som vill vara med och stötta. Vi vill ha en förändring och den måste ske nu, säger Kicki Lindstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.