Foto: TT

Allt fler unga använder adhd-läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

I Gnesta får närmare 10 procent av pojkarna i åldern 10-17 år adhd-läkemedel. Motsvarande andel i Eskilstuna är 5,2 procent. Det visar en kartläggning som Socialstyrelsen gjort.

Enligt rapporten får 2,6 procent av flickorna i länet som är mellan 10 och 17 år adhd-läkemedel, motsvarande siffra för pojkarna är 6,1 procent.

Förskrivningen av adhd-läkemedel har ökat kraftigt i landet de senaste tio åren.

2006 var det 1,3 procent av pojkarna och 0,3 procent av flickorna som fick sådana mediciner. Under 2016 medicinerades 5,5 procent av pojkarna och 2,5 procent av flickorna  i åldern 10-17 år med adhd-läkemedel.

”Högre än förväntat”

– De senaste tio åren har nivån på förskrivningen ökat markant. Bland barn i skolåldern är det enligt forskning runt 5 procent som har adhd. Med hänsyn till att alla inte börjar med läkemedel är andelen pojkar i åldern 10-17 år som medicineras nu högre än förväntat, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.

Rapporten visar att det finns stora skillnader i förskrivningen över landet. I några kommuner i Norrbottens, Västerbottens och Örebro län får uppemot 13-14 procent av pojkarna mellan 10 och 17 år läkemedel.

Bara 2 procent

 I andra kommuner i bland annat Jönköpings och Kronobergs län är motsvarande andel bara 2 procent. För flickor varierar andelen från drygt 8 till runt 0,5 procent.

Socialstyrelsen undersöker just nu vad som kan ligga bakom skillnaderna . Resultaten kommer att presenteras senare under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.