Stallarholmens högstadie kommer flyttas till Mariefred om skolnedläggningarna blir av. Foto: SVT/Björn Gustavsson

Förslag: Ingen folkomröstning om skolorna i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen folkomröstning om landsbygdsskolorna i Strängnäs, iallafall inte om politikerna går på tjänstemännens rekommendation till valnämnden. Förslaget får dock svidande kritik från Carina Källkvist som står bakom namninsamlingen om att bevara skolorna.

Över 2.700 hade skrivit under insamlingen som lämnades in till de ledande politikerna i kommunen. Frågan om en folkomröstning fick klartecken i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 18 december.

Nu har tjänstemän utrett frågan och kom under onsdagen med ett utlåtande där man slår fast att en folkomröstning inte är att rekommendera.

Bland annat skriver man följande:

”Inflytande från elever och föräldrar är viktigt och nämns både i skollagen och läroplanen. Inflytandet handlar främst om innehåll och form av utbildningen och inte om förutsättningarna för utbildningen. Det finns ingen skrivning i lag och författning som motsäger att kommunen involverar föräldrar i strukturfrågor, men inte heller någon skrivning som ger föräldrar eller allmänhet rätt till detta.”

Tror på folkomröstning ändå

Carina Källkvist, en av initiativtagarna till folkomröstningen, är kritisk till hur läget framställs i utlåtandet. Hon menar att tjänstemännen har tagit politikernas parti från början.

– Precis som i hela skolstrukturutredningen saknar detta förslag helt objektivitet och opartiskhet, säger hon.

Källkvist tror ändå att folkomröstningen blir av till slut. Det krävs att två tredjedelar av kommunfullmäktige röstar emot för att en folkomröstning ska avslås. Men när den väl hålls så kan hela skolfrågan redan vara beslutad.

– Det skulle vara ett enormt hån mot väljarna och de mer än 10 procent av befolkningen som valt att skriva på insamlingen.

Barn- och utbildningsnämnden samt valnämnden ska nästa vecka besluta gällande folkomröstningen, med tjänstemännens utlåtande som underlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.