I klippet ovan berättar Christel Sundberg, socialchef vid Laholms kommun mer om den ansträngda situationen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Förslaget: Brukare i Strängnäs ska inte få välja hemtjänstutförare

Uppdaterad
Publicerad

Brukare ska inte få välja vem som utför hemtjänsten utan det ska avgöras utifrån var man bor – så ser ett förslag ut som ska upp på bordet hos socialnämnden i Strängnäs under onsdagen.

– Det här är ett sätt att säkra kvalitén och stabiliteten, säger Bodil Mellgren (S), ordförande i socialnämnden.

I Strängnäs tog man år 2012 beslut om att införa lagen om valfrihet, LOV,  inom hemtjänsten. Brukare har sedan dess kunnat välja utförare själv. 

Men nu föreslås kommunen att frångå den lagen. Istället ska ungefär hälften av hemtjänsten i kommunen upphandlas, resterande del kommer utföras i kommunal regi.

Hemtjänsten i Strängnäs

”Finns ingen möjlighet att välja själv”

Och enligt den föreslagna modellen ska brukare få en utövare utifrån var man bor istället för att man ska få välja själv.

Jan Rudengren (L), ledamot i kommunstyrelsen, är kritisk till förslaget:

– Man åsidosätter brukarna helt och hållet, det finns ingen möjlighet att välja själv, säger han.

Förslaget kommer att behandlas på socialnämndens sammanträde under onsdagen. Om förslaget går vidare där kommer det sedan lyftas i kommunfullmäktige för beslut.

I klippet ovan berättar socialnämndens ordförande Bodil Mellgren (S), varför hon vill införa förändringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänsten i Strängnäs

Mer i ämnet