Förslaget: Sälja större delen av Strängnäs fjärrvärmeverksamhet

Publicerad

Strängnäs kommunföretag AB vill sälja 80 procent av fjärrvärmeverksamheten. En affär som ska inbringa 1,2 miljarder kronor. Nu går förslaget vidare för beslut i kommunfullmäktige.

En enig styrelse i Strängnäs kommunföretag föreslår att kommunfullmäktige beslutar att sälja 80 procent av fjärrvärmerörelsen i Strängnäs Energi AB till bolaget Solör Bioenergi Fjärrvärme.

1,2 miljarder kronor

Köpeskillingen ligger på 1,2 miljarder kronor, och innebär enligt Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande, att ekonomin stärks och att man kan genomföra satsningar på ett mer hållbart Strängnäs. De aktier som kommunen behåller ska säkra att taxorna inte skenar.

– Vi har kvar ett betydande inflytande över verksamheten genom att vi kommer att äga 20 procent av aktierna, säger Jacob Högfeldt.

Kommunen: ”Frigör kapital”

I ett pressmeddelande skriver kommunen att alternativet till en försäljning är att kommunen måste skjuta till pengar de kommande tio åren för att klara investeringar och täcka underskott. I stället innebär försäljningen att man kan frigöra kapital för andra satsningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.