Försökte knuffa poliser från sju meter högt tak – man döms till fängelse

Publicerad

En man i 35-årsåldern försökte knuffa ner två poliser från ett tak med sju meters fallhöjd i Nyköping. Han döms nu till tio månaders fängelse för försök till grov misshandel.

Det var i början av augusti i år som mannen befann sig på härbärget i Nyköping och hotade en annan man där. I samband med det tog han också den mannens telefon och förstörde härbergets tv, enligt utredningen.

Efter händelsen kom tre poliser till platsen och då hade mannen tagit sig längre upp i huset och lagt sig under en takterass för att gömma sig för poliserna. Terassen ligger i anslutning till takets ena långsida där det inte finns något räcke.

Försökte knuffa poliserna

Två poliser gick ut till mannen och försökte föra bort honom. Då blev han aggressiv och skrek att han skulle ha ned poliserna från kanten och försökte med sin kropp också göra detta.

Enligt domen fanns det risk att poliserna skulle kunna dö eller få allvarliga kroppsskador av ett fall från den höjden.

Situationen kunde slutligen kontrolleras av att den tredje poliskollegan kom till undsättning och att de då lyckades pepparspreja mannen.

Döms för flera brott

Förutom försök till grov misshandel döms han även för fem andra brott. Bland annat ringa narkotikabrott, olaga hot och egenmäktigt förfarande. 

Mannen erkänner gärningarna förutom den för försök till grov misshandel. Han förekommer sedan tidigare i polisens belastningregister.

Förutom ett tio månader långt fängelsestraff ska han även betala 20 000 kronor i skadestånd för kränkning till båda poliserna.

Skiljaktig mening

En av nämndemännen i rätten hade skiljaktig mening i skuldfrågan om försök till grov misshandel. Han tycker inte att det går att fastställa att den dömde uppsåtligen försökt knuffa poliserna av taket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.