Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser det ut för barnen som kommer från Ukraina? Följ med på en lektion på Välkomsten och hör läraren Lina Mäx, föräldrar och barn berätta. Foto: SVT

Första anhalten för barn som flyr kriget i Ukraina: ”Här får man vara barn igen”

Uppdaterad
Publicerad

Barn som kommer från Ukraina har rätt att gå i svensk skola. Men innan de får en placering hamnar de på Välkomsten – Eskilstuna kommuns mottagningsenhet för nyanlända barn och ungdomar.

Alla som är mellan 1 och 19 år kommer till Välkomsten. Barnen kartläggs, får sina hälsosamtal hos skolsköterskan och får lära sig grundläggande svenska. Efter några veckor, som längst två månader, slussas barnen vidare till den vanliga skolan.

– Här är det jätteviktigt att alla känner sig trygga. Att man ska känna sig älskad och sedd men också att man får tillbaka glädjen i att vara barn, säger Lina Mäx, lärare på Välkomsten.

Hur ser det ut för barnen som kommer från Ukraina? Följ med på en lektion på Välkomsten och hör läraren Lina Mäx, föräldrar och barn berätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet