Enligt länsstyrelsen var det ett grått handjur som fälldes. Nu ska det undersökas om det är en varg eller en hybrid som skjutits. Foto: Länsstyrelsen

Första djuret fällt i jakt på hybrider

Uppdaterad
Publicerad

Den första möjliga varghybriden har nu fällts i den skyddsjakt i Katrineholmstrakten som länsstyrelsen i Södermanland beslutat om.

Djuret sköts i måndags kväll inom det avgränsade jaktområdet, skriver Katrineholms-Kuriren och det ska nu skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som ska avgöra om det är en varg eller en varghybrid.

– Vi kunde inte göra den bedömningen på plats. Det är en normalfärgad hane. Den är lämnad till SVA för analys och förväntar att få svar inom en vecka, skriver Johan Varenius, landsbygdsenheten till SVT Sörmland.

Länsstyrelsen i Södermanland beslutade den 24 oktober om skyddsjakt efter varg och hybrider mellan varg och hund sedan det genom dna-tester av spillning konstaterats att ett antal hybridvalpar finns i ett område i länet.

– Vi vet idag att det är minst tre hybrider, två svarta och en normalfärgad. Det förekommer observationer om flera, men inget länsstyrelsen har kvalitetssäkrat.

Skyddsjaktens syfte är att bevara den skandinaviska vargstammens genetiska status.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varghybriderna i Sörmland

Mer i ämnet