Byggandet av LSS-boendet i Lundby i Eskilstuna är nu i gång. Foto: SVT

Nu byggs första LSS-boendet för barn i Eskilstuna

Byggandet av det första LSS-boendet för barn med funktionsnedsättningar i Eskilstuna har nu startat. Fyra barn med särskilda behov kommer att bo här, i stället för att placeras på boenden i andra kommuner.

Det första spadtaget till det nya LSS-boendet togs i torsdags och bygget ska stå helt klart i juli nästa år.

Boendet kommer att vara specialanpassat för fyra barn med omfattande funktionsnedsättningar.

– Det finns i dag barn i Eskilstuna kommun som har behov av att bo i ett boende med särskild service. Då är det viktigt att en kommun som Eskilstuna kan tillgodose detta, säger Ann-Christin Jansson, enhetschef för stöd och service på barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna.

Större behov av boenden

Tidigare har barn med särskilda behov från Eskilstuna kommun placerats på boenden i andra kommuner enligt LSS, lagen om stöd och service. Men nu har behovet av boendeplatser ökat.

– Tidigare har det inte funnits ett tillräckligt stort underlag för att ha ett boende för målgruppen barn med omfattande funktionsnedsättningar, men nu har vår kommun vuxit. Som det ser ut nu kommer vi att kunna tillgodose behovet, men framöver kanske vi behöver utöka med fler, säger Ann-Christin Jansson.

LSS-kostnaderna minskar

Boendet kommer att vara handikappanpassat och ha en hög personaltäthet. Ann-Christin Jansson menar att det är positivt för barnen att bo närmare sina familjer.

För kommunen innebär det nya boendet på sikt också minskade kostnader för LSS-placeringar.

– I förlängningen är det alltid bra att barn kan bo kvar i sin hemkommun med tanke på familj, skola och andra kontakter.

Budgeten för boendet är 11,9 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer