Foto: Cecilia Hedlund

Nu ska Eskilstunas shoppinggata få nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen var det dags för första spadtaget inför ombyggnationen av Kungsgatan i Eskilstuna.

Som vi tidigare berättat ska gågatan i Eskilstuna byggas om i tre etapper för att bli mer attraktiv och trygg.

Och under tisdagsmorgonen deltog både politiker, fastighetsägare och en och annan nyfiken förbipasserande när första spaden sattes i marken.

Färdigt om ett år

Planen är att ombyggnationen, den första delen från Kyrkogatan till Fristadstorget, ska vara klar till sommaren 2017. Förutom ny belysning, bänkar och gatsten kommer flanörer även att mötas av barnteckningar – i bronsplattor.

Under invigningen i tisdags fanns barn på plats för att visa upp några av de teckningar som ska förevigas.

Notan splittas på tre

Renoveringen väntas kosta 15 miljoner kronor och notan delas mellan Eskilstuna kommun, Energi och miljö och Fastighetsägarna.

I dagsläget gapar många butiksfönster tomma.

Enligt Andreas Sjöberg, marknadsområdeschef på Fastighetsägarna mittnord, är fastighetsägarna utmed Kungsgatan väldigt angelägna om att få till en uppfräschning av Kungsgatan.

– Det är en unik samfinansieringslösning mellan näringslivet och kommunen. I vanliga fall är det ju kommunen som står för investeringarna på kommunal platsmark.

– Förhoppningen är att vi kommer att se samma slags lösning för den resterande delen av Kungsgatan, säger Andreas Sjöberg.

Förra projektet lyckat

Hela Kungsgatan förväntas stå färdig 2019.

– Renoveringen av Fristadstorget medförde att människor hellre vill vistas utomhus, säger Sarita Hotti (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Nästa steg i att skapa ett attraktivt centrum är att bygga om Kungsgatan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.