Foto: TT/Hyresgästföreningen/Eskilstuna kommun

Medlingen om hyrorna i Eskilstuna har misslyckats

Uppdaterad
Publicerad

Läget är fortfarande låst i förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och det kommunala fastighetsbolaget Kfast om årets hyreshöjningar i Eskilstuna.

SVT har tidigare berättat att de lokala förhandlingarna strandat. Detta sedan parterna inte kunnat komma överens om den värdeöverföring på 22 miljoner kronor som Eskilstuna kommun plockar ut ur det kommunala fastighetsbolaget för att använda till ”bostadssociala ändamål”.

– Det blir en extraskatt för dem som bor i hyreslägenheterna, har Hyresgästföreningens Fredrik Malmberg tidigare sagt till SVT.

Kfast begärde medling hos de centrala partsorganisationerna, men i tisdags meddelade medlarna att de inte kunnat komma vidare.

– Det är inte Kfast som bestämmer över värdeöverföringen utan kommunpolitikerna så man konstaterade bara att det inte kommer gå att lösa, säger förhandlingsdelegationens ordförande Monica Andersson Jensen på Hyresgästföreningen.

Kfast: ”Vi beklagar”

Nu kommer Kfast att ta ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén som kommer att ge en rekommendation om hur hög årets hyreshöjning ska vara.

Enligt ett pressmeddelande menar Kfast att den rekommendationen kommer att följas.

”Vi beklagar att förhandlingen tar ovanligt lång tid och att beskedet om hyreshöjningen dröjer men förhoppningsvis får vi ett besked inom några veckor”, skriver företagets vd Fredrik Elf i ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.