Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur länge fick SVT:s reporter vänta i kön till 1177 en vanlig vardag? Hör också verksamhetschefen Sabina Kalaitzis Barrögård om läget för 1177 i Sörmland. Foto: SVT

Tio gånger så långa väntetider till 1177 sedan regionen tog över

Uppdaterad
Publicerad

Under de två år som Region Sörmland drivit vårdguiden 1177 i egen regi har väntetiderna blivit längre. Totalt handlar det om en cirka tio gånger längre väntetid än förut.

– Vi har befunnit oss och verkat under en pandemi, förklarar verksamhetschefen Sabina Kalaitzis Barrögård.

Kort efter det att regionen tog över 1177 rapporterade SVT Nyheter Sörmland om att väntetiderna blivit längre. Och sedan dess har de ökat ytterligare. Mellan vecka 5 och 35 i år var snittiden, enligt SVT:s uträkning, 35 minuter. Och snittiderna har veckovis varit både kortare och längre.

– Det är framförallt måndagar och fredagar som det är längre väntetid, säger Sabina Kalitzis Barrögård.

Längst i Värmland

Enligt nationell statistik från Inera, som utvecklar och förvaltar 1177, är Sörmland en av regionerna som har längst väntetid. Längst väntetid har Värmland, där majoriteten kan få vänta i 50 minuter. Kortast väntetid har Gotland, där fick de flesta svar på tio minuter. Där tog regionen dock över driften nyligen och det är oklart hur det har påverkat resultatet.

Hur ser väntetiderna ut en vanlig vardag? Se när SVT:s reporter ringer in till 1177 i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer