Fortsatt svårt ekonomiskt läge för Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska situationen gör att antalet kommunanställda i Eskilstuna behöver minska med 150 personer. Det beskedet gav den politiska majoriteten idag.

Kommunen skulle enligt planerna gå med ett överskott på 110 miljoner kronor i år. Men allt pekar nu på ett minusresultat på 20 miljoner kronor. Orsaken är minskade skatteintäkter, ökade kostnader för  skolan och vård och omsorg.

– Alla kommuner får mindre skatteintäkter, även Eskilstuna. Det kan vi inte göra så mycket åt. Sen har vi anställt 100 personer inom äldreomsorgen de sista månaderna för vi har fler äldre som har behov av vård, Det gör att resultatet sjunker, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Åtgärder förstärks

Den politiska majoriteten bestående  av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet presenterade idag de åtgärder som nu vidtas för att få ekonomin i balans.

Redan i maj beslutades om åtgärder och de ligger fast, men förstärks nu.

– Vi måste vara mer restriktiva med anställningar, säger Jimmy Jansson (S).

Men om det behövs lärare i skolan, ska man inte få anställa då?

– Jo, det får man och man får även anställa personal inom vården. Det handlar om anställningar inom andra områden. Vi har väldigt många yrkeskategorier inom kommunen, säger Jimmy Jansson.

– Vi måste också se över antalet anställda i hela kommunkoncernen. Vi är 8 500 anställda i organisationen idag.

Minska antalet anställda

Enligt den politiska majoriteten skulle kommunen behöva minska antalet anställda med 150 personer, det motsvarar en besparing på 75 miljoner kronor.  Minskningen ska ske genom att vara restriktiv med anställningar, begränsningar i vikariat och naturlig avgång.

Inga nya projekt eller verksamheter ska startas om de inte leder till ökad effektivitet för kommunens kärnverksamhet.

Dessutom  införs inköpsstopp som  gäller till och med december. Stoppet gäller varor och tjänster som exempelvis  inventarier, utbildningar och resor.

Klassiska åtgärder

– Det här visar att majoriteten drar i nödbromsen. säger Niklas Frykman, gruppledare för folkpartiet i Eskilstuna.

– De gör de klassiska åtgärderna som man ska för att ta ner kostnaderna snabbt och det beror på att man har tappat kontrollen över kommunens ekonomi.

Maria Chergui , gruppledare för Vänsterpartiet är också kritisk.

-Majoriteten tar ett ordförandebeslut på en fråga som ska upp i kommunstyrelsen och oppositionen ska informeras. Deras agerande är ett tecken på en panikåtgärd från majoritetens sida.

-Man tar inte hänsyn till den demokratiska processen och det är ett tecken på en svag ledning. Därutöver så går folk på knäna inom vård- och omsorg, barnomsorgen och socialtjänsten, säger Maria Chergui (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.