Johan Lindeberg, biträdande skolchef i Eskilstuna kommun

Skolchef: ”Det är skillnader i tryggheten och kunskapsresultaten på Fröslundaskolan”

Uppdaterad
Publicerad

Adam blev kissad på av en annan elev. Anna blev sexuellt trakasserad i matsalen. Johan Lindeberg, biträdande skolchef i Eskilstuna kommun, säger att man inte gett de elever som utsatts den skolgång de har rätt till.
– De har blivit kränkta och det är inte okej, säger han.

Sedan flera år tillbaka toppar Fröslunda-Skjulstaskolan statistiken över antalet kränkningsanmälningar. Det handlar om allt ifrån elaka ord elever emellan, till slag, sparkar och hot.

Läs mer: ”Slagsmålsskolan” – våldet har härskar på Fröslundaskolan

Föräldrar till drabbade elever som SVT talat med ger bilden av en skola där personal och ledning tappat kontrollen, och där mobbning får pågå.

Ska jobba långsiktigt

Enligt Johan Lindeberg, biträdande skolchef för grundskolan i Eskilstuna, är föräldrarnas bild inte helt rättvis.

– Har skolan en nolltolerans mot kränkningar och god rutin att anmäla det så resulterar det i ett högre antal kränkningar, säger han.

Men läser man anmälningarna så ser man ju att det förekommer grova övergrepp varje år, inte beror väl det på att man är bra på att anmäla?

– Nej absolut inte, det är naturligtvis så att förekommer kränkningar på Fröslunda. Vi uppmärksammade att det var ren hög frekvens därifrån och har påbörjat ett arbete där vi långsiktigt jobbar med att stärka det förebyggande och främjande arbetet på skolan.

Läs mer: Anna utsattes för sexövergrepp inför sina klasskamrater

Men hur långsiktigt är det långsiktiga arbetet? Vi talar om flera år tillbaka där skolan sticker i väg i statistiken och grova övergrepp rapporteras.

– Det är en relevant fråga. Vi påbörjade ett nytt arbete under hösten där vi skapat en ny organisation inom förvaltningen vars funktion är att stödja våra skolor, elevhälsoteam och trygghetsteam i både det förebyggande och åtgärdande arbetet, säger Johan Lindeberg.

Skolan inte likvärdig

Johan Lindeberg medger att kommunen misslyckats med att ge de elever som utsatts för grova övergrepp den skolgång de har rätt till. Däremot tycker han inte att föräldrar ska vara rädda för att placera sina barn på Fröslunda-Skjulstaskolan.

– Vi jobbar långsiktigt och målmedvetet för att stärka upp tryggheten och studieresultaten, och jag tycker mig se tydliga framsteg.

Trots alla kränkningarna och trots de låga resultaten, menar du att skolan är likvärdig med andra skolor i Eskilstuna?

– Nej, på så sätt är den inte det. Det är skillnader i tryggheten och kunskapsresultaten, och vi jobbar ständigt för att kompensera skolorna för det och stärka de skolor som behöver ytterligare resurser för att komma på likvärdig nivå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slagsmålsskolan

Mer i ämnet