Fotosamlingen, totalt flera hundra tusen bilder, förvaras i dag i kommunhusets källare. Foto: Björn Gustafsson/SVT

Fotosamlingens framtid avgörs snart

Publicerad

Den 24 oktober ska kultur- och fritidsnämnden i Strängnäs ta beslut om vad som ska ske med kommunens fotosamling. Majoritetspartierna (S) och (M) har lagt fram ett förslag om att överlåta samlingen till Sörmlands museum.

Samlingen består av flera hundra tusen fotografier. De framkallade fotografierna förvaras idag i ett rum i kommunshusets källare och de oframkallade i ett kylrum i Sundbymagasinet.

I juni  2016 beslutade kultur- och fritidsnämnden att göra sig av med kommunens föremålssamling, men att behålla fotosamlingen. Kulturkontoret fick i uppdrag att hitta en lämplig lokal för fotosamlingen.

”Skulle kosta miljoner”

Men kostnaderna visade sig bli för höga, enligt Lars Larsson (M) ordförande i kultur- och friitdsnämnden.

–  Att göra fotografierna tillgängliga för allmänheten är det viktigaste, att scanna, katalogisera och göra dem sökbara på nätet. Men det skulle kosta miljoner, säger han.

Nu har Sörmlands museum förklarat sig beredda att ta över samlingen och göra detta arbete. Scanning, digitalisering och registrering av fotosamlingen kan starta från och med 1 januari 2019 i museets digitala databas som är tillgänlig på internet via kommunens hemsida.

Museet kan också kostnadsfritt  leverera foton digitalt till kommunen från fotosamlingen som kan användas i utställningar.

Förslaget utarbetat av kulturchefen

Det är Christer Hermansson, kulturchef i Strängnäs kommun, som haft i uppdrag att utarbeta det förslag som nämnden nu ska ta ställning till.

– Jag tycker att det är tråkigt att kommunen gör sig av med museiverksamheten. Men det är ett politiskt beslut som jag som tjänsteman har att verkställa, säger han.

Oppositionen kritiska

Enligt Catharina De Geer (KD),  2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden,  är stora delar av oppositionen emot förslaget att lämna över samlingen till Sörmlands museum.

– Vi  tycker att det är fel att lämna ifrån oss det sista kulturarvet vi har. Nu blir det bara Grassagården, Kvarnen och domkyrkan kvar. Att skänka bort samlingen känns märkligt. Vi vill ha kvar den i Strängnäs, säger hon.

Lars Larsson (M) säger att han ofta hör att man vill ha kvar samlingen i Strängnäs.

– Men den försvinner ju inte ur landet, den finns ju kvar i Sörmland, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.