Friidrott är störst i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga lämnar idrottandet. Det har vi berättat i våra tidigare granskningar om ungdomsidrotten. Men det finns en grupp som sticker ut i Sörmland. Här är nämligen friidrotten den sporten som lockar till sig flest unga i hela landet.

– I sommar avgörs friidrotts europamästerskap för juniorer i Eskilstuna och jag hoppas och tror, utan att ha något belägg för det, att det är en del av att friidrotten är så populär i Sörmland, säger Jörgen Landin, ordförande i Södermanlands friidrottsförbund.

Men sommarens juniomästerskap är inte den enda anledningen för friidrotten i Sörmland har växt under de senaste tio åren. Den totala ökningen i länet är på 34 procent trots att det bara växer i Oxelösund och i Eskilstuna. I föreningen Eskilstuna Friidrott jobbar man aktivt med att ha kul.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

– Jag leker här och så springer jag och hoppar. Och kastar kula, berättar femåriga Ali Al-Joburi.

Mer lek och mindre elit

Eskilstuna Friidrott har över 2000 deltagare som man har lyckats värva med en speciell filosofi.

– Det har varit alldeles för mycket elitinriktat inom friidrotten. Man har trott att alla ska bli världsmästare och så ser inte verkligheten ut. Vi tror istället på en bred verksamhet som på sikt kommer att leda till goda resultat. Framförallt kommer den att leda till en god anda bland de som är med. Om man trivs i verksamheten  och tycker att det är bra så kommer också resultaten och glädjen, säger Bengt Olof Eskilsson, ordförande i Eskilstuna Friidrott.

– Det är jättebra för man får ingen press på sig utan man tar det bara lugnt och kör, förklarar tioåriga Meja Larsson.

Filosofin att kunna träna utan att tävla har anammats av flera föreningar i Eskilstuna.

– Friidrotten är lite unik på så sätt att det fungerar att man bara tränar. Tävlandet kan man lämna åt andra. Ett exempel är min gamla förening Råby-Rekarne som har några grupper som under flera år har valt att bara träna och de trivs med det, säger Jörgen Landin.

Alla ska vara med

Men att friidrotten är som populärast i just Sörmland jämfört med resten av landet handlar för det mesta om ett stort engagemang. Eskilstuna Friidrott satsar inte bara på att locka alla till friidrotten, utan även på att skola om gamla deltagare till lagledare.

– Förut var jag med och tränade med Eskilstuna Friidrott men sen slutade jag och började jobba istället. Jag blev äldre och ville själv börja träna barn eftersom jag tycker om att vara med småbarn, säger Maryam Saadon.

– På varje årsmöte vi har säger vi att det inte är viktigt att vi tar medaljer och segrar men så många ungdomar gör ju att vi på sikt får duktiga friidrottare. I helgen var det SM-milen i Malmö och vi fick ett guld och en brons bland herrarna. Vi är verkligen på gång och det här är bara början, säger Bengt Olof Eskilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet