Aya Ibrahim går tedje året på frisörprogrammet på Sankt Eskils gymnasium och är väldigt nöjd med sitt gymnasieval eftersom det känns så brett. Foto: SVT

Frisörprogram läggs ner trots att branschen behöver folk

Uppdaterad
Publicerad

Frisörprogrammet på Sankt Eskils gymnasium i Esklistuna läggs ner från 2021 på grund av för få sökande. Samtidigt skriker branschen efter personal.

De senaste åren har det varit rekordfå ansökningar till frisörprogrammet vilket både personal och elever menar handlar om att många unga tror att yrkesprogram begränsar deras möjligheter i framtiden.

”Öppnar alla dörrar för framtiden”

– Det är helt fel att tro att yrkesprogram låser, det öppnar istället alla dörrar för framtiden. Och det ger grundläggande högskolebehörighet ifall eleven önskar att läsa sådana kurser, säger Halina Sundqvist, rektor på Sankt Eskils gymnasium.

Frisörbrist

Enligt Frisörföretagarna, frisörernas bransch och arbetsgivarorganisation kommer det råda det brist på behöriga frisörer de närmsta fem åren. 

– Det är brist på behöriga frisörer idag och jag kan säga att det minst kommer dröja fem år innan marknaden är mättad, säger Ted Gemzell, vd på Frisörföretagarna.

Möjligheten att bli frisör för elever från Eskilstina kommer forfarande finnas på Grillska gymnasiets frisörprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.