Troja Rodriguez och Saeed Alsaleh. Foto: Anna Mi Skoog /SVT

Fritidsverksamheten växlar upp på sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de aktörer som erbjuder stöd till barn och unga har begränsad verksamhet under sommaren. Men fritidsverksamheterna växlar i istället upp och utökar sina verksamheter och blir då ännu viktigare för de unga.

– Vi har ju väldigt många barn och ungdomar som kommer till oss, både på dagtid och kvällstid, så det märks ju att många andra har stängt, säger Emma Nyström, fritidsledare på Nyfors fritidsgård i Eskilstuna.

Hon märker att de fyller en viktig funktion för de unga – inte minst på sommaren.

Dels anordnar man en rad olika aktiviteter så att barn och ungdomar ska ha någonting att göra. Det är särskilt viktigt för de unga som inte har ekonomiska möjligheter att resa bort på sommaren.

Samtal på ungas villkor

Men minst lika viktigt är det att bygga relationer med de unga som kommer, och att finnas som stöd och samtalspart om och när det finns behov.

– Man öppnar sig inte för vem som helst. Men just de här naturliga samtalen, de här spontana och djupa mötena som blir på barns och ungas egna villkor, det har vi många goda exempel på att det sker, säger Camilla Helgesson, enhetschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Eskilstuna.

Det är inte alltid samtal då man sitter på varsin sida om ett bord.

– Det kan vara att man har en konversation, kanske om något djupare medan man spelar biljard, exemplifierar Emma Nyström.

Litar på de vuxna

Två 13-åringar som brukar gå till Nyfors fritidsgård är Troja Rodriguez och Saeed Alsaleh.

De går hit för att ha något kul att göra, men de vet också vart de helst skulle gå om de inte mådde bra och behövde någon vuxen att prata med.

– Till fritidsgården, säger Saeed utan att tveka.

– Ja, till fritidsgården, tror jag, säger Troja och förklarar:

– Eftersom vi är här ganska ofta så vet vi vilka de vuxna är. Och jag litar på dem. Och det känns ändå tryggast att man känner dem, än att man ska gå till någon man inte känner överhuvudtaget, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.