Visa alla (2)

Full aktivitet vid stadsodlingen

Publicerad

Det är högsäsong för alla odlingsentusiaster. Vid Eskilstunas stadsodling är det full aktivitet. Förkultiverade plantor sätts ut, och snart kommer förskolebarnen hit för att pröva på odling.

Eskilstunas stadsodling på Närjeholme är en arbetsmarknadsinsats för personer som av olika skäl hamnat lite vid sidan av den ordinarie arbetsmarknaden. Här odlas en del blommor, men framför allt grönsaker och kryddor, som sedan levereras ut till olika förskolor i kommunen.

Förskolebarnen får också komma hit och pröva sina gröna fingrar, och så och skörda i sina egna odlingslådor. Men ännu dröjer det någon vecka innan de första barnen väntas hit.

– Och på hösten kommer de och tar med sig sina grönsaker till föskolornas kök. Där får de vara med kökspersonalen och laga mat av sina grönsaker, berättar Görel Johansson, arbetsledare.

Öppet för besökare

Man tar även emot besökare vid stadsodlingen och det är många som kommer och vill prata om odling.

– Ja, det är både de som kan mycket om odling och ger oss tips och råd, och nybörjare som undrar vad man ska börja odla, berättar Görel Johansson, som märker att det finns ett stort intresse för odling bland allmänheten – kanske framför allt för att odla sånt som går att äta.

Satsar på lättodlat

Stadsodlingen satsar på lättodlade växter. Så här finns många goda råd att få för nybörjarodlaren.

– Rödbetor och lök är ganska svårt att misslyckas med. Vi sår våra rödbetor i växthuset och sätter sedan ut plantorna. Då slipper vi gallringen, som tar väldigt mycket tid. Vi sparar också frön, eftersom de flesta gror i växthuset, berättar Kristina Kjörneberg, trädgårdsmästare.

Många av kryddorna som finns här är också lättodlade för nybörjare.

– Vi har mycket kryddor. Olika slags basilika; citronbasilika, thaibasilika och vanlig basilika. Och så odlar vi persilja. Det är också lätt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer