Apatiska barn: Deras dotter har inte ätit på sju månader

Uppdaterad
Publicerad

I sju månader har dottern legat apatisk i uppgivenhetssyndrom och föräldrarna är förtvivlade. I Sörmland finns fyra fall idag, men vården befarar att det kan bli fler.

Runt ett sextiotal barn med uppgivenhetssyndrom, det som tidigare kallades apatiska barn, vårdades i Sverige i fjol enligt färska siffror från Socialstyrelsen. I Sörmland känner psykiatrin till fyra aktuella barn under hösten. Vi har träffat en familj som drabbats.

– Min dotter var glad och hon tyckte om att göra saker, vara med sina kompisar, lyssna på musik och titta på film, men nu finns inget kvar av det, berättar pappan.

Okontaktbar i månader

Det första föräldrarna tänker på när de vaknar varje morgon är på dottern och på hur de ska hjälpa henne, byta blöjor, sondmata och kanske gå ut med henne i rullstolen så att hon får känna att det är vinter och kallt. Men om och vad dottern egentligen upplever, det vet de inget om eftersom hon legat apatisk och okontaktbar i uppgivenhetssyndrom i sju månader nu.

– Hon slutade att äta, slutade att leka med kompisar och stängde av sig själv, berätar mamman.

Flera orsaker kan ligga bakom

Familjen befinner sig precis som de flesta familjer där någon drabbas av uppgivenhetssyndrom i en asylprocess där man väntar på uppehållstillstånd. Men utlösande faktor för den livshotande och allvarligaste formen av uppgivenhetssyndrom är  inte enbart en hopplös väntan i asylprocessen. Även genetik, personlighet och uppväxtförhållanden spelar in precis som trauman från både hemlandet och Sverige i form av våld, övergrepp och död.

– Det är jättesvårt att se henne så här, jag skulle bli lyckligast i världen om hon vaknade, säger mamman.

Finns hopp om tillfrisknande

Men trots hopplösheten föräldrar känner nu, så finns det hopp för dottern, det vet prästen Kjell Wiklund som hjälpt fjorton barn tillbaka till livet från apati och utmattningssyndrom. Och nu hjälper han den här familjen.

– Det är Kjell som hjälper oss hos till doktorn med Migrationsverket och allt, utan Kjell vet jag inte hur jag skulle klara mig, säger pappan.

Och i morgon träffar vi Kjell Wiklund som å ena sidan tror att det dottern kommer bli frisk, men å andra sidan är rädd att andra barn med uppgivenhetssyndrom kommer att börja skickas hem i takt med den allt hårdare svenska asylpolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.