Biljakten som följde rånet tog slut i Enköping när flyktbilen prejades av vägen av en civil polisbil. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Fyra får fängelse efter våldsamt rån på bilskrot i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män döms till fängelse i fyra år för ett våldsamt rån mot en bilskrot i Strängnäs i våras.

Det var den 25 maj som männen genom hot och våld stal knappt 50 000 kronor, mobiltelefoner och bilnycklar, med mera. Enligt domen var männen maskerade, hade både kniv och pistolliknande föremål med sig och misshandlade skrotens ägare under rånet.

Samtliga dömda män nekar till brott. Men i bevisningen finns bland annat DNA-träffar och övervakningsbilder.

Vissa av gärningsmännen greps även i, eller i anslutning till, flyktbilen som polisen fick stopp på i Enköping. En fjärde rånare kom undan trots att han eftersöktes med helikopter. Först flera månader senare kunde han gripas i Tyskland och utlämnas till Sverige.

Åklagaren yrkade att männen skulle dömas för grovt rån. Men tingsrättens bedömning är att våldet under rånet inte varit tillräckligt utdraget för att brottet ska klassas som grovt.

Samtliga gärningsmän döms till fyra års fängelse. De ska även betala skadestånd till den utsatte ägaren om totalt 35 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.