Bilden är tagen i ett annat sammanhang och burkarna till höger är inte desamma som i texten. Foto: TT

Misstänks ha bytt streckkod på tusentals ”fulburkar” – sex gripna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har de senaste dagarna gripit sammanlagt sex personer för förberedelse till bedrägeri. Personerna har haft ett stort antal pantburkar med manipulerade streckkoder för att de skulle kunna ge pant i Sverige.

Det första gripandet skedde på onsdagens förmiddag. Polisen fann uppemot tio stora sopsäckar fyllda med burkar när de stoppade en lastbil på riksväg 56 utanför Eskilstuna, i höjd med Kvicksundsavfarten. Burkarna var köpta utomlands, men hade utbytta streckkoder.

– Det var nio till tio stora välfyllda soppåsar med tusentals fulburkar, säger Benny Ljungkvist vid Eskilstunapolisen.

I bilen satt tre män och en kvinna, som samtliga greps. De anhölls senare, misstänkta för förberedelse till bedrägeri. En av dem släpptes senare. Samtliga nekar till brott.

Förhörs under torsdagen

Under torsdagens förmiddag stoppade polisen en annan skåpbil i Skjulsta i Eskilstuna. I bilen fanns en stor mängd pantburkar med utbytta streckkoder. De två personer som färdades i bilen greps och har förhörts under torsdagseftermiddagen.

– Det är andra personer, men det är samma metod, så brotten kan hänga ihop. Den här typen av brott har man ju hört talas om, men det är ju inte så vanligt att vi gör två gripanden två dagar på raken, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.