Fyra sörmlänningar får skadestånd efter terrordådet på Drottninggatan

Publicerad

Tre personer från Eskilstuna och en från Flen får ersättning för sveda och värk efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Personerna får brottsskadeersättning på 123 500 kronor vardera.

Brottsoffermyndigheten har meddelat beslut om ersättning till ett 100-tal personer runt om i landet. Totalt har ungefär tio miljoner kronor betalats ut, enligt uppgifter från myndigheten som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

”Livet är så skört”

En av personerna som fått ersättning för kränkning är Raimo Mundér från Eskilstuna.

– Det finns inte något belopp som ersätter de döda. Livet är så skört, säger han till SVT Sörmland.

Bedömningen är att de flesta ansökningar om ersättning nu har kommit in.

– De drabbade ska självklart få den ersättning de har rätt till, som ett steg på vägen för att kunna lägga den här traumatiska händelsen bakom sig, säger Anna Sundén Larsson, jurist på Brottsoffermyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Kan inte betala ut skadestånd

Ersättningen, som i alla fall gäller kränkning, varierar mellan 30 000 och 150 000 kronor. De som i rättsprocessen bedömdes ha varit utsatta för mordförsök har fått mest pengar.

Att det är Brottsoffermyndigheten som betalar ut ersättningar beror på att den morddömde Rakhmat Akilov själv saknar möjligheter att betala ut de skadestånd som tingsrätten utdömt.

Personskador hanteras i huvudsak separat av det bolag där lastbilen som användes vid dådet var försäkrad. Raimo Mundérs sambo Marita Björkman, som skadade armen vid terrordådet, får ansöka om ersättning först nästa år. Totalt var 138 personer målsägande i domen från Stockholms tingsrätt i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet