Elsa Taverud tillsammans med islandshästen Kopar. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Går för VM-guld i Islandshäst efter genombrottet

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Elsa Teverud, tävlandes för Eskilstunaklubben Eidfaxi, slog igenom med dubbla SM-guld i somras och tog även medaljer på VM. Nu siktar hon, med hästarna Kopar och Bida, på att nå den ädlaste av valörer.

När SM i Islandshäst i somras gick vid Sundbyholm utanför Eskilstuna slutade det med succé för hemmaryttaren Elsa Taverud, 19 år. I klassen Young rider blev det två SM-guld och med det följde en plats i landslaget och medverkan i VM i Nederländerna i augusti.

– Två SM-guld med två olika hästar dessutom och sen VM på det. Det var magiskt, säger Elsa Teverud.

Bytte klubb

Hon är uppväxt på landet utanför Enköping, inte långt från gränsen mellan Uppland och Sörmland. Här har hon tränat tillsammans med hästarna Kopar och Bidar sedan barnsben.

Innan SM i somras bytte hon från moderklubben i Enköping till den större klubben Eidfaxi, baserad vid Sundbyholm.

– Jag hade hört bra saker om klubben och de är duktiga på att både sponsra och peppa sina medlemmar. Det kändes självklart att jag skulle gå med där, säger hon.

Brons ska bli guld

I klassen för de yngre ryttarna får hon tävla i ytterligare två år. Fram till dess tänker Elsa Teverud satsa fullt ut mot ett VM-guld. Men i sommar väntar först Nordiska mästerskapen och ett nytt SM innan VM går igen 2019.

– Jag satsar på NM och ett jättebra SM och sen bara prestera på varje tävling och kunna hålla oss uppe i toppen med båda hästarna helst, säger Elsa Taverud.

Ålder: 19 år

Bor: Tängby, utanför Enköping

Klubb: Eidfaxi islandshästklubb (Eskilstuna)

Meriter: 2 SM-guld, 2 VM-brons

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sportfredag

Mer i ämnet