Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kolhögarna i Oxelösunds hamn ska ersättas av en naturgasterminal. Men de som bor närmast oroas över planerna. Foto: Aymen Mussa/SVT

Gasterminal upprör grannar – avgörs i domstol

Publicerad

Planerna på en ny gasterminal i Oxelösunds hamn har fått de boende i området att agera. Nu har de gemensamt lämnat in en överklagan till mark- och miljödomstolen och vill att terminalen byggs på en annan plats.
– Det känns olustigt, säger Leif Pettersson, en av de boende i Gamla Oxelösund.

Kommunen har gått fram med en detaljplan som ska göra det möjligt att bygga en naturgasterminal i Oxelösunds hamn. Platsen innebär att det blir möjligt med lastning och lossning från såväl lastbil, fartyg och järnväg, står att läsa i underlaget till beslutet. Syftet med anläggningen är att säkra försörjningen av flytande naturgas för ståljätten SSAB, såväl i Oxelösund som i Borlänge, dit gasen kommer att transporteras via järnvägen.

Från politiskt håll ses naturgasterminalen som ett sätt att bidra till SSAB:s klimatomställning mot en mer miljövänlig stålproduktion.

Men planen upprör grannarna och nu har 19 personer i området gemensamt lämnat in en överklagan om planerna till mark- och miljödomstolen. De menar att en naturgasterminal och gasledningen den medför äventyrar människors hälsa i området om det skulle ske någon form av olycka där terminalen haverar och människor exponeras för gasen – eller att det i värsta fall sker en explosion.

– Det känns olustigt att ha det så här nära inpå sig, säger Leif Pettersson.

– Ingen av oss är motståndare till etableringen, som innebär att man slipper koleländet. Men man borde kunna göra det någon annanstans och jag tycker att det är konstigt att kommunen ställer sig bakom det här.

”Risken försumbar”

Om naturgasterminalen byggs kommer den att hamna cirka 200–300 meter från husen i Gamla Oxelösund.

Om grannarna inte får rätt kommer naturgasterminalen att byggas på platsen markerad med ett kryss. Gamla Oxelösund ligger inom ringen.

I handlingen som ligger till grund för beslutet om detaljplanen konstateras att risken för de boende i området är försumbar.

De boende i Gamla Oxelösund tycker att terminalen borde byggas någon annanstans, exempelvis på Stegeludden, en plats som avfärdas eftersom det skulle innebära mer anläggningsarbeten och ny infrastruktur.

Nu blir det upp till mark- och miljödomstolen att avgöra frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer