Peter Gullerström blir väldigt förvånad när han får höra hur gå platser det finns. Foto: SVT

Gnesta saknar skyddsrum – ska utrymmas istället

Publicerad

Gnesta är en av de orter i Sörmland som nästan helt saknar skyddsrumsplatser. Istället menar myndigheterna att orten ska evakueras vid ett eventuellt militärt anfall, något som förvånar de invånare SVT pratar med.

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap rekommenderar Regeringen att en nybyggnation av skyddsrum ska inledas. I samband med det vill man även att delar av ansvaret för skyddsrummen går tillbaka till kommunerna.

Tittar man på antalet skyddsrum i Sörmland så finns inget akut behov av fler platser. Men tre kommuner sticker ut. I Vingåker, Trosa och Gnesta finns det endast ett fåtal skyddsrum och ett hundratal platser för tusentals invånare.

Gnesta, Vingåker och Trosa är de kommuner i Sörmland där det inte byggts några skyddsrum. Foto: SVT Design

Ej ”intressanta” orter

Det beror på att myndigheterna bedömt orterna som relativt ointressanta ur militärstrategisk synpunkt och därför gick inga direktiv om skyddsrum ut när det byggdes som mest under andra halvan av 1900-talet.

– Skyddsrum har aldrig varit tänkt för hela befolkningen, utan det är till för dem som är i behov av skyddsrum, säger insatsplanerare Ove Brunnström på MSB.

Möter förvåning

När SVT berättar om detta för Gnestaborna blir de vi pratar med mycket förvånade.

– Har man sagt att det ska vara så här i Gnesta? Det hade jag ingen aning om, säger Lars-Göran Larsson.

– Det kanske inte är så bra, faktiskt. Nu blir jag helt ställd säger Peter Gullerström.

Finns en hotbild

När det nu ska göras omtag på frågan om skyddsrum återtår det att se om Gnesta kommer att prioriteras. Bland annat ska den så kallade totalförsvarsplaneringen återupptas.

– Omvärldsläget har försämrats de senaste åren och just nu befinner vi oss i ett glapp vad gäller förmåga utifrån den hotbild vi har, säger Ove Brunnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.