Gordon Grönberg, 83, ska göra högskoleprovet i morgon. ”Det här nog inte mycket som de yngre kan bättre”, säger han skämtsamt. Foto: Privat

Gordon, 83, tävlar mot barnbarnet på högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

I morgon gäller det. 83-åriga Gordon versus 21-åriga Lisa. Båda ska göra högskoleprovet. Gordon Grönberg från Flen verkar övertygad om att just han kommer att få högst resultat. – Ett långt yrkesliv måste ju ändå väga tungt, säger han.

Under söndagen skriver tusentals svenskar högskoleprovet. Gordon Grönberg, 83, från Flen är en av dem.

Kul grej blev allvar

Det började mest som en kul grej. Han skämtade med barnbarnet 21-åriga Lisa om det och ville testa sina kunskaper. Men ju närmare provdatumet kommer desto mer allvarligt verkar det bli.

– Jag har gjort de gamla högskoleproven som finns på nätet. Man vill ju ändå göra sitt bästa och utnyttja det som finns, säger Gordon Grönberg.

”Det är sånt man snappar upp under livets gång”

Vem har störst chans att prestera bra? Den som har levt ett långt liv och har ett helt yrkesliv av erfarenheter bakom sig? Eller den som har skoluppgifterna färskast i minnet?

– Ett yrkesliv måste ändå väga tungt. När det gäller alla språkavsnitt, där måste man nog ha ett helt liv bakom sig för att förstå alla nyanser. Det är sådant som man snappar upp under livets gång, säger Gordon Grönberg.

Gordon har repeterat upp matematiken

Vad kan yngre ha en fördel av, tror du?

– Matten är nog det enda som en ung människa har fördel i. I och med att jag inte har hållit på så mycket med det under mitt yrkesliv, säger Gordon Grönberg.

Men det visar sig att han har repeterat upp en del av matematiken den senaste veckan.

– Ja, matten har jag fått träna. Formler, algebra, hur man räknar ut vinklar och cirklar, roten ur och sådant där, säger han.

Tveksam relevans för yrkeslivet

Tanken med högskoleprovet är ju att sålla ut dem som har bäst chans att lyckas med högskolestudier. Upplever du att testerna är relevanta för det?

– Nja, vissa frågor är ju väldigt specifika, till exempel formler i matematik och så. Om man ska bli ingenjör så är det möjligt att det är relevant, säger Gordon.

”Det är nog inte mycket de yngre kan bättre”

Men själv har han inte använt sig av sådana kunskaper under sitt yrkesliv som bland annat ekonomichef.

– Men provdelen där man ska tolka statistik, det är ju väldigt viktigt, säger Gordon som verkar självsäker inför söndagens högskoleprov.

– Det är nog inte mycket de yngre kan bättre...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.