En privatperson hittade en granat på sin mark under onsdagsmorgonen. Foto: Polisen

Granat hittad utanför Eskilstuna

Publicerad
En privatperson utanför Eskilstuna hittade en granat på sin mark under onsdagsmorgonen. Polisens bombgrupp kallades ut och tog hand om granaten.

Vid klockan 9.15 på onsdagsmorgonen fick polisen ett samtal om en upphittad granat. Det var en privatperson som hittat en 30 centimeter lång granat vid sin gård i Odlaren utanför Eskilstuna.

Bomgruppen kallades in

Polisens presstalesperson Åsa Willsund säger att det inte är ovanligt att polisen får in anmälningar från folk som hittat gamla militära föremål. Det händer ungefär en gång i veckan i hela polisregion öst där Sörmland ingår.

– Eftersom polisen inte är experter så tar man kontakt med nationella bombskyddsgruppen, säger Åsa Willsund.

Bombgruppen var på plats vid lunchtid och tog hand om granaten, men det är oklart om de tog med sig den eller oskadliggjorde den på plats.

Granater ska inte röras

I ett inlägg på Facebook skriver Eskilstunapolisen att markägaren, som hittade granaten, gjorde helt rätt som kontaktade polisen och inte lät någon närma sig föremålet.

– Vi har haft exempel tidigare där man tagit med sig föremålen till polisstationen som vi då har tvingats utrymma. Så ska man inte göra. Den här personen gjorde helt rätt, säger Åsa Willsund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer