Polisen Sanna Granbeck och trygghetssamordnaren Marita Andersson tycker att grannsamverkan är ett bra sätt att förebygga brott. Foto: Otilia Bogen

Polisen tipsar: Så kan grannar hjälpas åt mot tjuvar och vandaler

Publicerad

Flen, Gnesta och Strängnäs är några av de sörmländska kommuner som den senaste tiden har uppmanat sina invånare att bilda grannsamverkansområden. Syftet är att förebygga skadegörelse och inbrott.

Grannsamverkan är ett koncept som startades i USA på 1980-talet och sedan spred sig till Strängnäs. Det handlar om att förebygga brott med hjälp av relativt små insatser, som att till exempel hjälpa till att ta in posten när grannarna är bortresta och skriva upp bilnumret på en mystisk bil i området. Bakom konceptet står bland andra Stöldskyddsföreningen, polisen och Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Ger effekt

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, minskar risken för inbrott med omkring 26 procent i ett område med en aktiv grannsamverkan.

Strängnäs

– En fördel är också att man får en bättre gemenskap i grannskapet, att grannarna bryr sig lite mera, säger polisen Sanna Granbeck som ansvarar för grannsamverkan i Strängnäs kommun.

– Det är ett bra koncept tycker vi. Vi har redan många grannsamverkansområden i Strängnäs kommun men vi kan ha många fler, säger Marita Andersson, trygghetssamordnare i Strängnäs kommun.

Inte bara vid bostäder

I orten Åkers styckebruk har det under en tid funnits problem med skadegörelse och inbrott. Även om det främst är offentliga lokaler som drabbas, tror Marita Andersson att det kan minska om fler bostadsområden i närområdet börjar med grannsamverkan.

– Folk vaknar till och blir mer uppmärksamma på vad som händer runtomkring, det tror jag är en viktig del. Men sedan måste vi göra mer saker, både i kommunen och polisen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strängnäs

Mer i ämnet