Regiondirektör Jan Grönlund tar till sig av kritiken och menar att han inte längre kommer radera mejl. Foto: Region Sörmland/TT

JO kritiserar Sörmlands regiondirektör för bortgallrade mejl

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktar JO kritik mot Region Sörmland efter anklagelserna om att regionen mörkat uppgifter under corana-krisen. Det rör sig om en gallrad allmän handling samt att regiondirektör Jan Grönlund raderat tre mejl efter att de begärts ut. JO menar också att att en rad myndighetstoppar i Sörmland brustit i respekt och förståelse för offentligetsprincipen.

I en JO-anmälan som lämnades in förra året menar Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Sörmlands Media, att kommuner under pandemin mörkat och motarbetat utlämnandet av uppgifter som rör covid-19.

Enligt Justitieombudsmannen, JO, visar utredningen på en bristande respekt och förståelse hos personer i ledande befattning i flera av kommunerna och i regionen för rätten att ta del av allmänna handlingar.

Vidare menar JO att det finns risk för en kvarstående misstro mot kommunerna och regionen. JO menar att detta är allvarligt och något som kommunerna och regionen behöver förhålla sig till.

Raderade tre mejl

Nu har Justitieombudsmannen kommit med ett beslut där regiondirektör Jan Grönlund kritiseras för att han raderat tre mejl efter att de begärts ut.

– Jag gallrade dem eftersom de var av obetydlig karaktär, sen kan jag säga att det var klantigt av mig att göra det just där och då, säger Jan Grönlund, regiondirektör i Region Sörmland.

JO kritiserar även den dåvarande kommunchefen i Gnesta kommun gällande deras hantering av uppgifter. De sju övriga kommunerna som anmälts går fria från formell kritik. Att en mörkläggning och samordning mellan regionen och länets kommuner skett vad gäller utlämnande av uppgifter kan JO däremot inte finna.

”Kritiken var väntad”

Eva Burman välkomnar JO:s utlåtande.

– Kritiken var väntad och jag tycker att det här är oerhört viktigt för alla som bor i Sörmland. Vi märker av en hårdare attityd från myndigheter i vårt journalistiska arbete. Det blir svårare att få ut dokument och vid intervjuer begärs det allt oftare att vi skickar frågorna i förväg exempelvis, säger Eva Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.