Foto: Björn Lindgren, TT

Grönt ljus för Eskilstunas tiggeritillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun får rätt att införa tillstånd för så kallad ”passiv pengainsamling”. Det slår förvaltningsrätten fast i en ny dom. Därmed upphäver de länsstyrelsens tidigare beslut om att neka kommunen att införa tillståndskrav.

Vägen till förvaltningsrättens beslut har varit lång.

Den 14 juni 2018 klubbade kommunfullmäktige i Eskilstuna igenom förslaget om att kräva tillstånd för tiggeri på allmän plats.

Den 11 juli samma år meddelade dock länsstyrelsen att man stoppade beslutet. Detta eftersom myndigheten menade att tiggeri inte stör ordningen.

Eskilstuna kommun överklagade senare beslutet till förvaltningsrätten, som i torsdags kom med nya besked.

Upphäver beslutet

Domstolen bifaller Eskilstuna kommuns överklagande och upphäver länsstyrelsens beslut om passiv penninginsamling.

Förvaltningsrätten skriver i ett uttalande att de anser att kommunen ”har möjlighet att reglera sådan insamling av pengar som betecknats som passiv för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats”.

De områden i Eskilstuna där du måste ha tillstånd för att tigga pengar är geografiskt tillräckligt avgränsande, menar domstolen.

Vidare skriver de att ”föreskriften kan inte inom aktuella områden anses lägga onödigt tvång på allmänheten eller annars göra obefogade inskränkningar i den enskildes frihet”.

Tillräckligt tydligt

Förvaltningsrätten anser att tillståndet är tillräckligt tydligt för att det ska vara möjligt att tillämpa och övervaka efterlevanden av den. Därför kan det inte anses strida mot ordningslagen.

Förslaget har tidigare fått stark kritik från oppositionen i Eskilstuna som menar att förslaget är inhumant. Även stadsmissionen har varit inne på samma linje samt polisen som bland annat menar att det kan bryta mot ordningslagen.

Länsstyrelsen har nu möjlighet att överklaga förvaltningsrättens dom hos kammarrätten i Jönköping.

• Eskilstuna centrum

• Tuna-Parks handelsområde

• Folkesta handelsområde

• Ekängen inklusvie handelsområde och idrottsanläggning

• Skiftinge handelsområde

• Sveaplans handelsområde

• Området runt Mälarsjukhuset,

• Fröslunda centrum

• Torshälla centrum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.