Gymnasieelev förlorade fingrar under praktiken – får pengar av staten

Publicerad

En elev på ett gymnasieprogram i Eskilstuna förlorade två fingrar i samband med en olycka under gymnasiepraktiken. Nu har staten bestämt att han får sammanlagt 415 000 kronor i ersättning.

Olyckan inträffade i mars 2019 på en arbetsplatsförlagd praktik. Eleven ska enligt försäkringsärendet ha svimmat och landat så olyckligt att ena handen hamnade på ett verktyg som var igång. Tumme och pekfinger kapades av helt.

Han fördes med ambulans till akuten och vårdades senare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Får pengar av staten

I efterhand anmäldes skadan till Kammarkollegiet, som har till uppgift att avgöra om skadan täcks av det statliga försäkringssystemet.

Nu har myndigheten bestämt att så är fallet. Han får 345 000 kronor för den invaliditet som förlusten av fingrarna innebär, 11 000 kronor för sveda och värk, 20 000 kronor för förlusten av tummen samt 39 000 kronor för den utseendemässiga förändringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer